Myter

Endometrios och alla dess myter. 

Det är fullkomligt hjärtekrossande att söka information på internet då man först hör talas om sjukdomen. Jag trodde att jag var helt oförmögen att få barn, aldrig skulle bli smärtfri igen och så mycket mer saker. Efter mycket surfande och samtalande med de få läkare jag träffat som kan sin sak har jag fått fram de mest typiska myterna och missförstånd.

"Menssmärtor är normalt"
Många kvinnor som söker hjälp för menssmärtor upplever att de inte blir tagna på allvar och får höra att deras mensssmärtor är ”normala” och ”är en del av att vara kvinna” eller att ”det är psykiskt betingat”. Andra får höra att de har en för liten smärttolerans.

Många kvinnor har smärtor under menstruationen. Men smärtor som påverkar det dagliga livet är inte normalt. Varje kvinna med starka menssmärtor bör utredas för att hitta orsaken till smärtorna.

"Du är för ung för att ha endometrios"
En omfattande studie på 80-talet avskaffade denna myt men den lever kvar hos många läkare. Det är relativt vanligt att tonåringar och unga kvinnor har endometrios. Det är också efter några år med menstruation som mensvärken börjar bli ett problem.

"Hormonbehandlingar botar endometrios"
Hormonbehandlingar undertrycker bara symtomen av endometrios. En del kan bli helt fri från endometriosrelaterade symtom i flera år efter en hormonbehandling medan andra får tillbaka symtomen så fort de slutar med behandlingen.

"Graviditet botar endometrios"
Många läkare säger till sina patienter att skaffa barn så fort som möjligt bara så går endometriosen bort. Realiteten säger att graviditet i likhet till hormonbehandlingar, undertrycker symtomen för en tid, men botar inte sjukdomen i sig. Symtomen kommer ofta tyvärr tillbaka när barnet är fött. De flesta kvinnor kan förlänga tillbakakomsten av symtomen genom amning eftersom amning hämmar menstruationen. Det är dessutom viktigt att komma ihåg att barn skaffar man för att man vill ha barn och inte som ett botemedel mot en sjukdom. Något som vissa läkare verkar ha svårt att förstå då det finns de som vill stressa fram en graviditet.


"Endometrios är en orsak till infertilitet"
De flesta kvinnor med endometrios kan få barn. Enligt Överläkare Matts Olovsson är specialist i obstetrik (förlossningslära) och gynekologi på Akademiska sjukhuset i Uppsala kan 50 procent av alla med endometrios bli gravida. Av de övriga får 25 procent så god hjälp genom IVF-behandling, det vill säga konstgjord befruktning, att också de blir gravida.

"Avlägsnande av livmoder och äggstockar botar endometrios"
Du blir av med menstruationen men inte nödvändigtvis endometriosen. Vid avlägsnande av allt inklusive all endometrios i buken kan man hämma fortsatt utveckling av sjukdomen.

"Som kvinna är det normalt att ha smärtsamma kramper vid mens."
Många kvinnor har ont precis då mensen startar men ihållande och allvarlig smärta är ett tecken på att något är fel. Studier har visat att ca 70 % av kvinnor med kroniska smärtor i nedre delen av buken har endometrios. Mensvärken ska inte störa din vardag helt enkelt.


"Endast äldre, vita karriärkvinnor får endometrios."
Endometrios drabbar kvinnor oberoende av deras etniska ursprung, ekonomiska och sociala bakgrund.
Denna myt har antagligen sitt ursprung i att kvinnor i karriären är mer benägna att söka läkarvård för sina smärtor.

"Endometrios kan förebyggas."
Idag vet man inte något sätt som kan förebygga uppkomsten av endometrios. En del läkare tror att det kan finnas ett visst skydd mot sjukdomen hos kvinnor som får barn tidigt. En tidig diagnos och behandling som tar bort mensen kan förhindra/fördröja sjukdomens utveckling.

Det finns vissa bevis på att kvinnor som använder P-piller under långa perioder har en mindre benägenhet att utveckla endometrios.

"Endometrios går att bota.."
Tyvärr finns det inget bot mot endometrios – ännu. Det finns behandlingar som kan hålla sjukdomen under kontroll. Dessa kan göra dig mer eller mindre symtomfri under kortare eller längre perioder.
Därför är det viktigt att kvinnor med endometrios får hjälp och stöd genom alla stadier i livet och inte blir hemskickade efter en sex månaders hormonkur med orden ”du är frisk nu”.

"Endometrios är en lättdiagnostiserad sjukdom med typiska buksmärts symptomer."
Endometrios blir lätt missdiagnostiserat på grund av dess symptom. Många andra sjukdomar har symptom som kan liknas vid vissa av Endometriosens. Då läkare, över lag, inte är särskilt informerade om Endometrios så letar de istället efter andra sjukdomar och då de inte finner några svar är det tyvärr inte ovanligt att de den sjuka får som svar att deras smärta "sitter i huvudet".

"Har man Endometrios har man bara smärta vid menstruationerna."
Myten kommer antagligen från att den allra vanligaste symptomen är extrem menstruationssmärta men vissa kvinnor med svårare endometrios har ont hela tiden utan uppehåll.  Även då de inte ens har mens längre.

"Ju fler och större Endometrios härdar desto mer smärta."
Storlekarna på härdarna har ingenting med smärtan att göra. En mikroskopisk härd kan skapa mer smärta än en knytnävestor och vise versa.

"Endometrios är inte ärftligt."
Det finns en viss ärftlighet, tror vissa forskare. Kvinnor som har en mamma eller syster med endometrios har en större chans att utveckla den.
.

Vissa av dessa myter är rena missförstånd och det viktigaste är att informationen förs vidare. Att en sådan här sjukdom som är väldigt vanlig är så okänd är skrämmande. Det ska inte ta flera år för en människa med en kronisk sjukdom att få hjälp.

Därför är det viktigt att prata om dessa myter, att krossa dem och ge rätt fakta. Kanske finns det en tjej som börjar få jävlig mensvärk som får hjälp innan deras sjukdom eskalerat till en olidlig skala, genom att vi inte accepterar att mensvärk är normalt.

Fakta är makt.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att du gör det jag vill men inte orkar! Det behövs information, information och åter information! Har idag fått min första Enantonspruta men hoppas inte på mirakel men dock förbättring. Kommer att tvinga mina besvärsfria kvinnliga släktingar att lusläasa din blogg!
Kram till dig och hoppas att Endon fortsätter vila!

Unknown sa...

Tack kära Elin för all info. Vet du om man kan få bättre vård privat? Kan du något om det? Tack!

Elin Sandman sa...

Hej Malin!

Vad kul att du tyckt informationen varit användbar!

Jag tycker tyvärr att både privat och den allmäna vården har sina rötägg men också sina guldkorn! :)
Något jag lärt mig genom alla år inom vården är att redan i telefon fråga om gynekologen ifråga behandlar tjejer med Endo, för jag har slösat så mycket tid på läkare som redan då jag kommit innanför dörren sagt att de bara skriver ut p-piller. Eller läkare som stirrat på mig med tomma ögon och försökt att bokstavera ENDOMetrivad?

Önskar det fanns en lång lista med Endometrioskunniga gynekologer som vi alla kunde ha tillgång till så vi slapp leta.

Tack snälla för att du läser bloggen!
Kram
Elin

Maja sa...

Vet du någon läkare som kan endometriod?

Elin Sandman sa...

Hej Maja!
Det kan va krångligt att hitta en läkare, men jag rekommenderar att söka dig till just gynekologer (inte vanliga allmänläkare). Sen när du ringer runt och bokar tid så fråga i telefon innan du bokar tiden om deras gynekologer kan något om Endometrios. Annars letar du vidare.
Just nu är jag på en privat gynekologsmottagning som heter Fröja och är i Stenungsund & Tjörn. Där har de många bra!

Hoppas detta hjälpte lite!

Kram
Elin